Illustratsioon
Pealkiri
Illustratsioon
Pealkiri
Illustratsioon
Pealkiri
Illustratsioon
Pealkiri
Illustratsioon
Pealkiri
Illustratsioon
Pealkiri
Illustratsioon
Pealkiri
Illustratsioon
Pealkiri
Illustratsioon
Pealkiri
EST | RUS | ENG
Rööpad viivad pärandini

"Tühi täinahk läheb veel seitsme aasta pärast tarvis"

"Hea asfalt juba maha ei jää"

"Kus keiakse, senna jäävad jälled"

"Parem ikka oma sitsisärk kui lainatud siidisärk"

"Ära anna pilli teise kätte, ta ajab ta lõhki"

"Natuke avitab natukest"

"Sii viis, mis noorelt õpib, sii vanalt peap"

"Vanast võta viisi, noorest võta äält, sõs tule lugu"

"Midä ommuguld ei õpi, sedä õdaguld ei tää"

"Varsan tule õppi kudas obesene vagu aia"

"Vana nõu ahjukurun om enämp ku noore tüü nurme pääl"

"Pärija piab ikke õlema, muidu ei õle pärandit"

"Mis viga tuld tetä, ku vannu tunglit om võtta"

Dimitri Demjanov

Dimitri DemjanovHea toidu ja selle tegijate, toidutraditsioonide ja -tavade eest tuleb pidevalt hea seista. Huvi söögitegemise ja toidukultuuri on vaja lastesse ja seeläbi kogu ühiskonda süstida juba maast madalast. Kultuuripärandi aastaga saame erilist täheleapanu pöörata just noortele - anda edasi teadmisi uue ja vana sidumisest ning traditsioonide säilitamise ja nende elushoidmise olulisusest.

Noortele on vaja enam selgitada maailmaköögi trende, eesti köögi ajalugu ja tänapäeva. Olen märganud, et ka restoranikultuuriajalugu pakub noortele kuulajatele suurt huvi. Need lood, mis pajatavad Gloria näitel eestiaegsest elust-olust ning toonasest gastronoomia kõrgajast, panevad tänapäeval tihti üllatuma ning innustavad otsima eesti köögi juuri kaugemategi sajandite taha.

Sageli tõmmatakse maailmas paralleele kokanduse ja kunsti vahel. Nagu kunstnik, vaevleb kokk pidevalt loomingulistes piinades, arvates, et keegi teine teeb temast paremini, õnnestub paremini, turundab paremini. Võrdleksin kokaametit pigem käsitöölise kui kunstniku omaga. Minu meelest on kokandus nagu ilus rahvuslik käsitöö, üks kaunis kudum. Erinevalt kunstnikust, kellel sageli on esiplaanil idee, on käsitöölisel vähem ruumi lõpptulemusega - ehk teostusega - eksida.

Kogu kõrgköögi kõrval ei tohiks meelest lasta, kui keeruline on valmistada tõeliselt head musta leiba või kodust pannkooki. Need on lihtsad tõed, mida tuleb hoida ja edasi anda.